Tue. Oct 22nd, 2019

KOMPOT OD ŠLJIVA…MALO DRUGAČIJI OD OSTALIH…NIKAD BOLJI NISAM PROBALA

1 min read

Sastojci

  • po želji šljiva
  • malo konzervansa
  • za jednu litru sirupa  • 1 litra vode
  • 25 dag šećera
  • 1 vrećica Dolcela limun šećera

Priprema

U vodu staviti šećer i Dolcela limun šećer, staviti na štednjak i zagrijavati dok ne zakipi. Skinuti sa štednjaka i ostaviti da se potpuno ohladi. Broj litara ovako pripremljenog sirupa ovisi o količini šljiva i staklenki koje punite. Jedna litra sirupa dovoljna je da se napune četiri staklenke od 0,75 l ovisno o količini narezanih šljiva. Za to vrijeme oprati šljive i odrezati im krajeve. Rezačem za vađenje jezgre jabuka kružnim pokretima zarezati do koščice a zatim to isto napravite s druge strane i guranjem izvaditi koščicu.
Ovako „izbušene“ šljive narezati na kolute. Oprane staklenke staviti u pećnicu zagrijanu na 100°C da se dobro ugriju a onda vruče staklenke puniti kolutima šljiva i sve zaliti pripremljenim. Po želji u svaku staklenku može se staviti nekoliko zrna konzervansa. U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu (krpu) i po njoj poslagati staklenke ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki.
Sve zajedno pokriti drugom salvetom )krpom) i staviti na štednjak. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 10 – 15 minuta. Skinuti sa štednjaka, pokriti i ostaviti do drugog dana dok se sve potpuno ne ohladi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *